למרות שלדברים שאתם הולכים לקרוא כן יש חשיבות אדירה – עדיין,
שימו לב – המאמר הזה הוא בשום אופן לא תחליף להיוועצות בעו”ד או סניגור פלילי. אם אתה עומד בפני החקירה המשטרה, עליך ליצור קשר מיד עם עורך דין פלילי, רצוי ותיק, מקצועי ומנוסה.

אנשים רבים מאמינים שהם יכולים לצאת מכל דבר ולהתמודד עם כל דבר לבדם.
אולם, כשמישהו עומד מול האפשרות של חקירה במשטרה, בוודאי כאשר הוא עצור, מוטב לחשוב שוב. חקירה משטרתית אינה מאבק הוגן. לחוקרים יש את כל המידע בידם, והם ינקטו בכל התחבולות ובכל הטריקים, בניסיון להביא לאשמתך. לעומת זה, הדבר היחיד שיש לנחקר זה חוסר ודאות, לחץ, ופחד. ניסיונם של החוקרים מביא אותם לנצל את החולשות האלה – וכתוצאה מכך אנו נתקלים במה שידוע כ”הודאות שווא”, ולעיתים גם בוידויי אמת, שהם הדבר היחידי שיש למשטרה להיאחז בו, בלי שיש כנגד הנחקר כל ראיות ממשיות אחרות שהיה בהן להביא לאשמתו.

בדיוק בגלל זה קיימים כיום נהלים וקביעות של בתי משפט שמחייבים את המשטרה, בכל פעם שהם מתכוונים לחקור חשוד בביצוע עבירה פלילית כלשהי – החוקרים חייבים ליידע אותו, בין היתר, כי יש לו זכות לא לומר דבר ולא לענות לשאלות ושיש לו זכות לקבל ייעוץ מעורך דין. לאט לאט מורחבים הנהלים, וכך לדוגמא כיום בעבירות רבות, לרוב חמורות, החוקרים חייבים בנוסף לתעד את החקירה בוידאו או באודיו.

 

דרוש לדבר עם עורך דין פלילי לפני שאתה עונה על שאלות

החוק ופסיקת בתי המשפט שלנו קובעים באופן מפורש, שברגע שנחקר במשטרה מבקש לממש את זכותו לדבר עם עורך דין, על החקירה להפסיק מיד, ואסור להמשיך בה או לחדש אותה עד שניתנה לנחקר הזדמנות להתייעץ עורך דין.

שימו לב! לומר לחוקרים שאתה לא רוצה לענות על שאלות, לא מחייב אותם לעצור את החקירה, והם רשאים להמשיך בה, ולנסות לשכנע אותך בכל מיני תרגילים שכנועים ותחבולות כן לענות. אבל לומר לחוקרים שאתה מבקש לדבר עם עורך דין זה צעד שמחייב אותם לעצור את החקירה מיד, וזכותך להבהיר במצב כזה כי עד שלא תקבל ייעוץ משפטי הם לא יקבלו שום תשובות. וכאן צריך להיות ברור ועקבי מול החוקרים.

גם אלה שחושבים שאינם צריכים עורך דין, ו”שלמשטרה אין כלום”, מוטב וראוי שיעשו שימוש בזכות הזו. מדוע? כי לפני הכל, הפסקה בחקירה משחררת המון לחץ, מאפשרת לנחקר לעצור לרגע ולחשוב, ובעיקר מאפשרת לנחקר ליצור קשר עם מישהו מהעולם החיצון שיכול להיחלץ לעזרתו ולסייע לו. גם אם בסוף מתברר שלא היה בהכרח צורך לקבל את אותו ייעוץ, זה עדיין שווה את זה. לחוקרים זה הורס בדרך כלל את כל התוכניות. ואת התוכניות והאסטרטגיות האלה יכול עורך דין פלילי מנוסה לזהות בקלות, ובכך לסייע לנחקר להימנע מלהודות סתם בדברים שלא עשה, או לחילופין להודות סתם כך בדברים שיתכן ועשה, אבל בדרך שמוסרת לחוקרים על מגש של זהב את כל מה שהם רק רוצים ולא בהכרח יודעים.

 

מילה קצרה על זכות שתיקה

לרבים יש נטייה לחשוב, ששימוש בזכות השתיקה הוא הצעד ה”בטוח” ביותר עבור הנחקר. בסיטואציות רבות, הדבר נכון. אלא שעורך דין פלילי מנוסה יודע היטב כי ישנם מצבים שבהם צעד כזה יכול להזיק יותר מלהועיל. למשל, ישנם מצבים שבהם קיימת חשיבות אדירה לעיתוי שבו נשמעת גרסת הנחקר בפעם הראשונה (אם כבר במהלך החקירה, או רק מאוחד יותר בבית המשפט). כך לדוגמא במצב של טענה של הגנה עצמית. עורך הדין שלך יכול לעשות המון בשבילך עוד בשלבים הראשונים של החקירה, בדרך של מתן ייעוץ נכון.

כך שאם אתה מוצא את עצמך בחדר חקירות משטרתי, אל תהסס לרגע לעשות שימוש בזכות היסודית שלך לקבל ייעוץ מסניגור פלילי מנוסה.

מה לעשות אם כבר נחקרתי ומסרתי גרסה בלי שביקשתי לדבר עם עורך דין?

אם אתה קורא את המאמר הזה מאחר וכבר היית בחקירה ומסרת גרסה בלי שנעזרת בעורך דין פלילי, ומצאת את עצמך מודה באשמה, עדיין המצב אינו אבוד.

עורך דין פלילי עדיין יכול לעזור לך, אם בדרך של ניסיון להביא לסגירת התיק, אם במשא ומתן מוקדם מול יחידת התביעה בטרם הוגש כתב אישום או לאחריו, ואם במצבים שבהם ניתן לטעון לפסילת ההודאה במשטרה בנסיבות מסוימות.

בכל מקרה, גם אם מסרת גרסה שבה הפללת את עצמך, עליך לפנות מיד לעורך דין פלילי מוסמך ומנוסה.